Nieuws

Startkwalificering Stoere Schildpadden

5 oktober 2018
Volgende maand, op 15 november, kunnen Dappere Dino’s weer een startkwalificatie halen om ook met Stoere Schildpadden aan het werk te gaan. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. De bijeenkomst is bij TNO in Leiden en aanmelden kan via www.tno.nl/stoereschildpadden.

Lansingerland maakt kennis met Sam en Rex

12 september 2018
De gemeente Lansingerland organiseerde een eigen scheidingscongres vlak voor de Dag van de Scheiding. Mariska Klein Velderman vertelde over de onderbouwing van de training en nam ze mee in een aantal werkvormen.

https://www.lansingerland.nl/zelf-regelen/nieuws_43547/item/meer-aandacht-voor-de-gevolgen-van-een-scheiding_100417.html

4e Echtscheidingscongres

19 juni 2018

Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s waren vandaag bij het 4e Echtscheidingscongres in Ede. Bezoekers konden kennismaken bij de informatiestand of tijdens de interactieve deelsessie. Er zijn met de deelnemers scenario’s gegrabbeld en problemen opgelost, het Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s spel werd gespeeld en de aanwezige professionals kregen een ankertje om mee naar huis te nemen.

Ruim een miljoen Nederlanders ontvangen interview dr. Pedro-Carroll
10 april 2018

In de Hart en Ziel katern van de lokale dagbladen van het AD en de AD groep wordt een twee pagina’s groot artikel gepubliceerd dat verslag doet van een interview met dr. Pedro-Carroll. Mevrouw Pedro-Carroll ontwikkelde het Children of Divorce Intervention Program waarop Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s gebaseerd werden. Ze benoemt in het interview de werkzame ingrediënten van deze trainingen. Ook licht ze toe hoe ouders zelf preventief ondersteund kunnen worden met ScheidingsATLAS.


Terugkomdag Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s
29 maart 2018
Op 29 maart was er een terugkomdag voor de trainers van Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s. Er werden nieuwe ontwikkelingen en ervaringen uitgewisseld en er vond intervisie plaats. Karlijn Pieterse van iep coaching verzorgde een workshop over afbakenen van oudercontact. Verder hadden we een hele speciale gast, namelijk dr. JoAnne Pedro-Carroll. Er vond een internationale uitwisseling plaats met deze ‘moeder’ van de trainingen in de Verenigde Staten, ontwikkelaar van het Children of Divorce Intervention Program, schrijver van Kinderen op de eerste plaats en adviseur van Sesamestreet NY divorce special. Er werden uitdagingen, tips en prachtige succesverhalen met elkaar en mevrouw Pedro-Carroll uitgewisseld.

Bijscholing tot Stoere Schildpadden trainer
9 maart 2018
Op 29 november 2018 start er een bijscholing tot Stoere Schildpadden trainer. Deze opleiding is alleen toegankelijk voor Dappere Dino’s trainers. Kijk voor meer informatie onder het tabblad Professionals of schrijf in via www.tno.nl/stoereschildpadden. Wij hopen u dan te zien!

Nieuwe Stoere Schildpadden trainers opgeleid
8 maart 2018

Vandaag werden vier Dappere Dino’s trainers uit het Westerkwartier (Groningen), de Gooi- en Vechtstreek en regio Haaglanden bijgeschoold tot Stoere Schildpadden trainer.
 
Stoere Schildpadden aanbevolen in Agenda voor Actie
22 februari 2018
Op 22 februari presenteerde oud-minister Rouvoet de Agenda voor Actie van het platform Scheiden zonder Schade. Het advies 'Scheiden… en de kinderen dan?' geeft concrete actielijnen en oplossingsrichtingen om schade bij kinderen als gevolg van een scheiding te voorkomen. Stoere Schildpadden is in de rapportage een van de aanbevolen preventieve trainingen om kinderen te ondersteunen. Lees hier meer.

 

Bijscholing tot Stoere Schildpadden trainer

4 december 2017

Op donderdag 8 maart 2018 start er een bijscholing tot Stoere Schildpadden trainer. Deze opleiding is alleen toegankelijk voor Dappere Dino’s trainers. Kijk voor meer informatie onder het tabblad Professionals of schrijf in via www.tno.nl/stoereschildpadden. Wij hopen u dan te zien!

Zembla met een interview over Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s

8 september 2017

Op 8 september was het de Dag van de Scheiding. In een interview met opleider Mariska Klein Velderman besteedde Zembla uitvoerig aandacht aan Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s. Lees het interview op: Zembla.bnnvara.nl

Dappere Dino’s op NU.nl

7 september 2017

NU.nl reageerde op het TNO nieuwsbericht over onderzoek naar Dappere Dino’s met een item op de NU.nl voorpagina onder het kopje Lifestyle. Lees het bericht hier.

Minder emotionele en gedragsproblemen na deelname aan Dappere Dino’s

7 september 2017

Van 2015 tot 2017 deed TNO onderzoek naar de effecten van Dappere Dino’s. Uit het onderzoek bleek dat het positief functioneren en welzijn van deelnemende kinderen toenamen, terwijl hun sociaal emotionele problemen juist afnamen. TNO besteedde aandacht aan de uitkomsten van het onderzoek in een nieuwsbericht. Lees het op TNO.nl.

Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s nu ook op Facebook

15 september 2016

Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s zijn nu ook terug te vinden op Facebook (@StoereSchildpaddenenDappereDinos). Lees daar de laatste nieuwtjes en blijf op de hoogte van komende evenementen (zoals nieuwe opleiding- of bijschoolmogelijkheden).


Dag van de scheiding 2016 - TNO en Schoolformaat lanceren INBOX:
online platform voor middelbare scholieren met gescheiden ouders

9 september 2016

TNO en Schoolformaat startten op de DAG VAN DE SCHEIDING hun eerste uitrol van “INBOX”: een online platform, speciaal ontwikkeld met en voor middelbare scholieren met gescheiden ouders, ter ondersteuning van hun gesprekken met bijvoorbeeld schoolmaatschappelijk werk. INBOX is bedoeld om de jongeren te informeren en erkenning te bieden. Ook motiveert het hen om het gesprek aan te gaan over onderwerpen die hen bezig houden. Op het platform kunnen zij een digitaal emotiedagboek bijhouden. Bekijk hier het introducerende animatiefilmpje van INBOX of lees hier meer.

 

Publicatie over (de effecten van) Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s in wetenschappelijk tijdschrift, Research on Social Work Practice

1 september 2016

Een wetenschappelijk artikel getiteld ‘Prevention of divorce-related problems in Dutch 4- tot 8-year-olds: Cultural adaptation and pilot study of the Children of Divorce Intervention Program’ beschrijft de ontwikkeling van Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s. Ook presenteren we de resultaten uit het onderzoek naar de interventies. Het Engelstalige artikel is in mei gepubliceerd in Research on Social Work Practice. Het artikel is hier te downloaden.

 

Opleiding 6 trainers uit Zuid-Holland en Flevoland

12 februari 2016 

Op 12 februari 2016 volgden 6 Dappere Dino’s trainers de bijscholing tot Stoere Schilpadden trainer. Tijdens deze opleiding hebben deze professionals uit de regio's Almere, Dordrecht, Voorburg en Den Haag een startkwalificatie behaald.


Stoere Schildpadden nu definitief opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies

 22 december 2015

In juni werd Stoere Schildpadden al onder voorbehoud opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies. Dit voorbehoud is tijdens een vergadering op 11 december opgeheven, waardoor Stoere Schildpadden nu - net als Dappere Dino's- erkend is als theoretisch goed onderbouwd! Lees hier meer.


Dappere Dino's trainers kunnen zich nu aanmelden voor de opleiding tot Stoere Schildpadden trainer op 3 september 2015!

15 juni 2015

Op 3 september 2015 start een nieuwe opleiding tot Stoere Schildpadden trainer. Het is voor Dappere Dino's trainers mogelijk hiervoor in te schrijven. Zie voor meer informatie de opleidingspagina. Wij hopen u dan te zien!


Stoere Schildpadden opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies

15 juni 2015

Goed nieuws! Tijdens een vergadering op 12 juni werd Stoere Schildpadden beoordeeld door de Erkenningscommissie Interventies. De interventie werd tijdens de vergadering (onder voorbehoud) erkend en zal als zodanig worden opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut. Lees hier meer.


Opleiding 2 trainers uit Noord-Holland

3 februari 2015 

Op 30 januari 2015 volgden 2 Dappere Dino’s trainers de bijscholing tot Stoere Schilpadden trainer. Deze professionals uit de omgeving Alkmaar en Castricum ontvingen hun startkwalificatie en beginnen op korte termijn met hun eerste groep in de gemeente Castricum.


Publicatie over Stoere Schildpadden in Vakblad Vroeg

11 december 2014

Een artikel in het decembernummer van Vakblad Vroeg beschrijft de inhoud van en enkele praktijkervaringen met de Stoere Schildpadden.
Lees het artikel hier.

 

Nieuw project gericht op ondersteuning van middelbare scholieren met gescheiden ouders

1 december 2014

Per 1 december 2014 start een nieuw door ZonMw gefinancierd project, getiteld ‘Passende ondersteuning voor jongeren van gescheiden ouders.’ In dit project worden voor schoolmaatschappelijk werkers (SMWers) handvatten ontwikkeld om jongeren in scheidingssituaties op-maat individueel te begeleiden. Voor de jongeren levert het project een digitaal gsm-dagboekje. De resultaten uit het dagboekje zijn input in de begeleidingsgesprekken met de SMWers. Er wordt samengewerkt met St. Villa Pinedo en SMW St. Jeugdformaat.

 

Eerste Stoere Schildpadden groep na de pilotstudie

Juli 2014

In het Centrum voor Jeugd en Gezin het Meerpunt in Zoetermeer starten in september een Stoere Schildpadden (voor 4-6 jaar) en Dappere Dino’s (voor 6-8 jaar) groep. We zijn verheugd dat hiermee de eerste Stoere Schildpadden groep na de pilotstudie een feit is! De groepen zijn toegankelijk voor inwoners van Zoetermeer.

 

Onderzoek Stoere Schildpadden afgerond

Mei 2014

Het eerste onderzoek in samenwerking met SMW Stichting Jeugdformaat naar Stoere Schildpadden is afgerond (gefinancierd door ZonMw). De uitkomsten zoals gerapporteerd door ouders, leerkrachten en trainers zijn positief. Men is enthousiast en ziet positieve veranderingen bij de kinderen na deelname.

 

Stoere Schildpadden in beoordelingsprocedure databank NJi

April 2014

Stoere Schildpadden zit in de beoordelingsprocedure voor erkenning in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut. Dappere Dino’s voor oudere kinderen in scheidingssituaties (6-8 jaar) werd eerder al erkend als theoretisch goed onderbouwd.

 

 Merknaam Stoere Schildpadden geregistreerd

Januari 2014

Stoere Schildpadden™ is per september officieel als merknaam geregistreerd in het merknaam register van de Benelux.

 

Opleiding tot Dappere Dino's trainer april 2014

24 december 2013

Op 17 april 2014 start een nieuwe opleiding tot Dappere Dino's trainer. Het is vanaf nu mogelijk in te schrijven hiervoor. Zie voor meer informatie de opleidingspagina.

 

 

Oproep deelname onderzoek

12 december 2013

De Universiteit Twente zoekt deelnemers voor een onderzoek over scheiden. Deelnemers ontvangen een Bol.com cadeaubon van 10 euro. Volg deze link voor meer informatie en deelname aan dit onderzoek.

https://surveys-igs.utwente.nl/index.php?r=survey/index/sid/939363/lang/nl

 

Eerste Stoere Schildpadden-groepen in de regio Haaglanden
19 april 2013
Schoolmaatschappelijk werk van Stichting Jeugdformaat begeleidt de eerste Stoere Schildpadden-groepen van Nederland op scholen in de regio Haaglanden. Deze groepen zijn mogelijk gemaakt door een projectsubsidie van ZonMw.